Skip to main content

Nyt esillä

Aboa Vetus – vanha Turku

 
ABOA VETUS

Luutarha

 
ABOA VETUS

Kauppaa ja ylellisyyttä

– uuden arkeologisen näyttelyn testiosio
ABOA VETUS 14.12.2021−31.12.2030

Rauha Mäkilä

Momo
ARS NOVA 21.4.-17.9.2023

Galleria Into

Miira Kangas
ARS NOVA 28.4.–7.6.2023

Jan-Erik Andersson ja kokoelma

Andersson x Ars Nova
ARS NOVA 24.2.-4.6.2023

Tulevat näyttelyt

Galleria Into

Tiina Elina Nurminen
ARS NOVA 16.6.–26.7.2023

Syteen / Cavén

Kari Cavén
ARS NOVA 16.6.–19.11.2023

Galleria Inton tulevat näyttelyt

Tulevat näyttelyt Galleria Into
ARS NOVA 2023

Näyttelytilat

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Novan edustalla Hanna Vihriälän Elephant Square – Norsuaukio -teos (2011) toivottaa tervetulleeksi taloon. Sisällä avautuu heti näkymä vanhoihin rakenteisiin – katuihin ja kellareihin.

Aboa Vetus on maanalainen rauniokortteli, jonka aidot rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Ars Novan näyttelysalit ovat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa, jossa esitellään nykytaidetta ja säätiön taidekokoelmaa. Takkahuone-gallerialla on oma näyttelyohjelmansa.

Aboa Vetus

Aboa Vetus on historiallinen museo ja katettu arkeologinen alue maan alla. Se kertoo Suomen vanhimman kaupungin mielenkiintoisesta ja pitkästä historiasta aitojen raunioiden keskellä. Alue kuuluu historiallisesti Luostarikortteliin, joka oli yksi Turun neljästä keskiaikaisesta kaupunginosasta. Suuri osa museossa nähtävistä raunioista, kulkuväylistä ja rakennusten pohjakerroksista onkin keskiaikaisia. Vanhimmat kellarit sijoittuvat 1300-luvulle ja alueella voi nähdä kerrostumia aina 1900-luvun alkuun saakka.

Ars Nova

Maanalaisen Aboa Vetuksen yläpuolella olevassa entisessä Rettigin palatsissa toimii nykytaiteen näyttelyihin keskittyvä Ars Nova. Tilaa nykytaiteen esittämiseen on noin 600 neliömetriä.

Rettigin palatsi suunniteltiin alkujaan asuinrakennukseksi Rettigeille. Ensimmäisessä kerroksessa on vain muistumia tilan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta palatsin kellarina. Ars Novan toisessa kerroksessa on sijainnut Rettigien aikana makuuhuoneita. Alkuperäistä sisustustyyliä näyttelytilassa on yhä näkyvillä: vihreällä marmorilla päällystetty kylpyhuone ja jalopuulla verhoiltu käytävä. Ars Novan toinen kerros poikkeaa näyttelytilana ensimmäisestä kerroksesta erityisesti siksi, että toisen kerroksen ikkunoista avautuvat näkymät sekä Rettiginrinteen puoleiseen puistomaiseen puutarhaan että Nunnankadulle.

Museon taidekokoelman nimi on:
Aboa Vetus Ars Nova säätiön taidekokoelma
Aboa Vetus Ars Nova-stiftelsens konstsamling
The Aboa Vetus Ars Nova Foundation Art Collection

Takkahuone

Aboa Vetus Ars Nova -museon nykytaiteen tarjontaa täydentää Takkahuone-galleria, joka sijaitsee museorakennuksen yläkerran länsikulmassa. Takkahuone antaa museolle mahdollisuuden esitellä pienempiä näyttelyprojekteja ja laajentaa nykytaiteen teemoja ajankohtaisin näkökulmin.

Takkahuone-gallerian näyttelyt ovat pääasiassa kutsunäyttelyitä. Näyttelyhakemuksia otetaan vastaan, mutta näyttelylinjan ja suuren kysynnän vuoksi Takkahuoneen näyttelyitä toteutetaan harvoin hakemuksen perusteella. Takkahuoneessa järjestetään säännöllisin väliajoin museon ylläpitämässä taiteilijaresidenssissä työskennelleen taiteilijan kutsunäyttely.

Lisätietoja

Hannele Lehtonen
Museonjohtaja
hannele.lehtonen@avan.fi
 0207 181 654

Niina Tanskanen
Näyttelyamanuenssi
niina.tanskanen@avan.fi
040 585 4499