HUOM! Aboa Vetus on kiinni uudistustöiden vuoksi tammikuun ja helmikuun ajan.
Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Suomen ainoa arkeologinen museo syntyi laajojen kaupunkiarkeologisten kaivausten tuloksena 1990-luvulla.
Aboa Vetuksessa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Arkeologien esiin kaivamat kellarit on konservoitu paikalleen sellaisina kuin ne löydettiin. Satojen vuosien takaa säilyneet rakenteet ja arkeologiset löydöt sisältävät paljon tietoa alueen menneisyydestä ja paikalla eläneistä ihmisistä.
Monet löydöt kutkuttavat myös mielikuvitusta. Kukakohan pikkuinen on tepastellut Luostarin jokikadulla soma nahkakenkä jalassaan? Kenen käsissä luusta valmistettu noppa on viimeksi pyörinyt? Museossa menneisyyden ihmiset ovat lähellä pienten, arkisten esineiden kautta.
Museosta löytyy tutkittavaa kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Osallistu vaikka tietovisaan, leiki nukkekodeilla, tutustu eläinten historiaan ja kokeile kasata tiiliä eri tavoin.
Vauras kivitalokortteli
Keskiajalla, eli 1200–1500-luvuilla, alueen komeissa kivitaloissa asui kauppiaita. Tuolloin Ruotsin toiseksi suurin kaupunki oli merkittävä kaupankäynnin, kirkollisen elämän ja hallinnon keskus. Monet esinelöydöt, kuten hopeakoristeiset veitset tai kultasormukset, viestivät asukkaiden vauraudesta.
Keskiajan jälkeen Luostarikortteliin muutti kauppiaiden rinnalle muun muassa Turun akatemian oppinutta väkeä ja hovioikeuden virkamiehiä. 1700-luvulla tontilla aloitti toimintansa Turun ensimmäinen teollisuuslaitos, vanha tupakkatehdas. 1800–1900-lukujen taitteessa paikalla toimi Auran kylpylaitos ja sen jälkeen Rettigin tupakkatehdas.
Vuonna 1928 Hans von Rettig rakennutti tontille näyttävän Villa von Rettigin yksityiskodiksi perheelleen. Viimeisetkin keskiaikaiset kellarit haudattiin tuolloin maan alle. Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus Ars Nova muutti Rettigin palatsin ja koko tontin elämän. Vuosina 1994–1995 tehdyt arkeologiset kaivaukset paljastivat maahan kätketyn menneisyyden museokävijöiden nähtäväksi. Rakennusta ympäröivä muuri avattiin Itäiselle Rantakadulle, yksityisestä tuli julkinen, kodista museo.
Uudistamme arkeologista näyttelyämme
Arkeologinen museo Aboa Vetus on suljettuna muutostöiden vuoksi koko tammikuun ja helmikuun 2025. Aboa Vetuksessa aloitettiin alkuvuodesta 2024 näyttelyn uudistustyö, joka on kokonaisuudessaan valmis keväällä 2025.
Ensimmäinen uusi kokonaisuus, Turun vanhat kaupunkikartat, valmistui helmikuun puolivälissä 2024. Toukokuussa museovieraiden iloksi avautui ”Haluatko arkeologiksi?” -tietovisa, jossa voi kolmella eri tasolla testata tietonsa arkeologiasta ja Turun historiasta. Kesäkuussa osa Luutarhaa sai pintaansa koristemaalaukset ja kaikkien ryömimishaluisten on mahdollista kontata jättiläismäisen putkiluun läpi.
Tuleva näyttely kertoo kaupunkihistoriasta ja kaupunkikulttuurin historiasta arkeologian näkökulmasta ja nykyinen Luutarha jakautuu Luutarhaksi ja Puutarhaksi. Toukokuun puolivälissä käyttöön saatu ”Haluatko Arkeologiksi” -tietovisa on niin ikään nykyisen Luutarhan tiloissa. Luutarhaa on uudistettu kesän aikana ja sinne on tehty kiehtovia seinämaalauksia, sekä mm. tunnelmallinen tähtitaivas. Myös museon valaistusta on uusittu.
Lisätietoja
Projektipäällikkö
Emma Vironmäki
emma.vironmaki@avan.fi
050 3222 148