Aboa Vetus – vanha Turku

Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Suomen ainoa arkeologinen museo syntyi laajojen kaupunkiarkeologisten kaivausten tuloksena 1990-luvulla.

Aboa Vetuksessa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Arkeologien esiin kaivamat kellarit on konservoitu paikalleen sellaisina kuin ne löydettiin. Satojen vuosien takaa säilyneet rakenteet ja arkeologiset löydöt sisältävät paljon tietoa alueen menneisyydestä ja paikalla eläneistä ihmisistä.

Monet löydöt kutkuttavat myös mielikuvitusta. Kukakohan pikkuinen on tepastellut Luostarin jokikadulla soma nahkakenkä jalassaan? Kenen käsissä luusta valmistettu noppa on viimeksi pyörinyt? Museossa menneisyyden ihmiset ovat lähellä pienten, arkisten esineiden kautta.

Museosta löytyy tutkittavaa kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Osallistu tietovisaan, leiki kauppiaan taloa esittävällä nukkekodilla ja tutustu eläinten historiaan.

Vauras kivitalokortteli

Keskiajalla, eli 1200–1500-luvuilla, alueen komeissa kivitaloissa asui kauppiaita. Tuolloin Ruotsin toiseksi suurin kaupunki oli merkittävä kaupankäynnin, kirkollisen elämän ja hallinnon keskus. Monet esinelöydöt, kuten hopeakoristeiset veitset tai kultasormukset, viestivät asukkaiden vauraudesta.

Keskiajan jälkeen Luostarikortteliin muutti kauppiaiden rinnalle muun muassa Turun akatemian oppinutta väkeä ja hovioikeuden virkamiehiä. 1700-luvulla tontilla aloitti toimintansa Turun ensimmäinen teollisuuslaitos, vanha tupakkatehdas. 1800–1900-lukujen taitteessa paikalla toimi Auran kylpylaitos ja sen jälkeen Rettigin tupakkatehdas.

Vuonna 1928 Hans von Rettig rakennutti tontille näyttävän Villa von Rettigin yksityiskodiksi perheelleen. Viimeisetkin keskiaikaiset kellarit haudattiin tuolloin maan alle. Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus Ars Nova muutti Rettigin palatsin ja koko tontin elämän. Vuosina 1994–1995 tehdyt arkeologiset kaivaukset paljastivat maahan kätketyn menneisyyden museokävijöiden nähtäväksi. Rakennusta ympäröivä muuri avattiin Itäiselle Rantakadulle, yksityisestä tuli julkinen, kodista museo.

Uudistamme arkeologista näyttelyämme

Arkeologinen museo Aboa Vetus uudistuu kevääseen 2025 mennessä!