Skip to main content

Koulut ja päiväkodit

Aboa Vetus Ars Nova on ainutlaatuinen vierailukohde kouluille ja päiväkodeille. Suomen ainoa arkeologinen museo ja kiinnostavat nykytaiteen näyttelyt tarjoavat elämyksellisiä ja koulujen opetussuunnitelmia tukevia sisältöjä kaikille vuosiluokille.

Täältä löydät kootusti tietoa kouluille tarjoamistamme palveluista, oppimista tukevia tehtävämateriaaleja sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Opastukset koulu- ja päiväkotiryhmille

Helpoiten tutustut museoon tilaamalle ryhmällesi opastetun kierroksen. Asiantunteva opas vie oppilaasi tutkimusmatkalle vanhaan Turkuun tai uusimpaan nykytaiteeseen!

Opastus täytyy aina varata etukäteen. Yhteen opastusryhmään mahtuu enimmillään 25 oppilasta.

Kesto

Kaikkien opastusten kesto on 1 tunti. Oppaamme huomioivat oppilaiden ikäryhmän ja opettajan toiveet opastuksen sisällössä.

Hinta

Opastus maksaa 85 € / tunti / opas. Koululaisten sisäänpääsymaksu museoon on 7 € / oppilas. Alle 7-vuotiaat, opettajat, bussinkuljettajat ja valvojat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Lasten seikkailukierroksen hinta on 85 € + 3 € / lapsi, ei erillistä pääsymaksua.

Voit valita opastuksen ryhmällesi seuraavista vaihtoehdoista

Opastus maanalaiseen Aboa Vetukseen

Oppaan johdolla tutustutaan Aboa Vetuksen maanalaiseen raunioalueeseen. Rakennuksia, luita ja löytöjä tutkimalla pohditaan, mitä menneestä saadaan selville arkeologian avulla. Samalla tutustutaan siihen, miten Turussa on ennen asuttu ja eletty, ja miten kaupunki on vuosisatojen aikana muuttunut nykyiseen muotoonsa.

Lasten seikkailukierros (5-8-vuotiaille)

Lasten seikkailukierroksella opas vie ryhmän hauskalle seikkailulle maanalaiseen Aboa Vetukseen. Kierroksella lapset pääsevät toimimaan museon apulaissalapoliiseina ja suorittamaan erilaisia arkeologin tehtäviä. Lopuksi jokainen seikkailija palkitaan omalla onnenlantilla.

Seikkailukierros sopii 5-8-vuotiaille. Suosittelemme yhteen ryhmään korkeintaan 15 oppilasta.

Opastus ajankohtaiseen taidenäyttelyyn

Oppaan johdolla tutustutaan museon ajankohtaisiin taidenäyttelyihin ja niiden esiin nostamiin näkökulmiin ja ilmiöihin. Samalla perehdytään taiteen tekniikoihin sekä keskustellaan yhdessä taiteen herättämistä ajatuksista ja tulkinnoista.

Etäopastus arkeologiaan (toteutetaan verkossa)

Etäopastuksella arkeologi kertoo Turun historiasta ja museon raunioalueesta kuva- ja videoesityksen avulla. Kierroksella tarkastellaan lähietäisyydeltä arkeologisia löytöjä, ja kuullaan myös arkeologin työstä ja siitä, miten tieto menneisyydestä syntyy.

Lisätiedot ja varaukset

Puhelimitse 0207 181 640
Sähköpostitse info@avan.fi 

Yhteydenottoihin vastataan museon aukioloaikojen puitteissa.

Varaa opastus ryhmällesi

Turun kaupungin elämyspolku

Aboa Vetus Ars Nova on mukana Turun kaupungin Elämyspolussa, jonka puitteissa kaupungin peruskoululaiset vierailevat vuosittain eri kulttuurikohteissa.

Peruskoulun 6. luokan opastetulla kierroksella tutustutaan Aboa Vetuksen raunioalueeseen. Rakennuksia, luita ja löytöjä tutkimalla pohditaan, mitä menneestä saadaan selville arkeologian avulla. Samalla tutustutaan siihen, miten keskiajalla Turussa on asuttu ja eletty, ja miten kaupunki on vuosisatojen aikana muuttunut nykyiseen muotoonsa.

Museo laatii vuosittain 6. lk Elämyspolku-vierailuille aikataulun ja lähettää kouluille kutsun.

Hinta

Elämyspolku-vierailun sopimushinta on kouluille 85 €. Laskutusta varten tarvitsemme koululta puiteostotilauslomakkeen, jonka tekemiseen löydät ohjeet Elämyspolun verkkosivuilta.

Lisätietoa käytännön asioista antaa Turun Elämyspolku-koordinaattori Leena Kulmala, leena.kulmala@edu.turku.fi 050 432 3575.

Varaa opastus ryhmällesi

Tehtävämateriaalit

Nämä tehtävämateriaalit on tarkoitettu vapaasti koulujen käyttöön. Osa tehtävistä on tarkoitettu tehtäviksi ennen museovierailua, osa vierailun aikana ja osa jälkikäteen.

Aboa Vetuksen tehtäväpaketit

Keskiaikaan ja kaupunkiarkeologiaan johdattava padlet-seinä

Museo on koonnut opettajille materiaalipaketin Turun keskiaikaan ja kaupunkiarkeologiaan tutustumisen tueksi. Koko materiaali löytyy alla olevan linkistä, padlet-seinältä. Padletiin on koottu paljon erilaista materiaalia, josta voi koostaa jo vaikka museovierailua edeltävän oppitunnin: videoita, informaatiota, tietovisa sekä erilaisia syventäviä ja luovia tehtäviä.

Tehtäväpaketti omatoimiseen museovierailuun

Tämä tehtäväpaketti tukee oppilaiden omatoimista tutustumista Aboa Vetuksen raunioalueeseen. Tehtäväkierros on kartan muodossa ja suunniteltu suoritettavaksi museotilassa pienryhmissä omalla tabletilla. Eri tehtäväpisteet johdattelevat keskustelemaan, kuuntelemaan ja tutustumaan raunioalueeseen moniaistisesti.

Ars Novan tehtäväpaketit

Nämä tehtävät liittyvät taiteen eri teemoihin ja sopivat tehtäväksi kaikkien taidenäyttelyidemme yhteydessä. Tehtävät jakautuvat eri teemoihin; voit pohtia etukäteen, mikä kokonaisuus sopisi parhaiten juuri teidän luokkanne vierailun yhteyteen. Kaikista tehtävistä löytyy hieman eritasoiset versiot alakouluikäisille sekä yläkoulu- ja lukioikäisille.

Tulosta tehtävät oppilaillesi valmiiksi. Muistakaa myös kynät ja kumit! Museolta saa tarvittaessa lainaan kirjoitusalustoja.

Nykytaiteen museo Kiasman sivuille on koottu oiva Nykytaiteen sanasto, johon suosittelemme tutustumaan jo ennen museovierailua.

Värit

Näissä tehtävissä keskitytään väreihin; värioppiin, värien havainnointiin ja värien luomiin tunnelmiin.

Materiaalit ja tekniikat

Näiden tehtävien avulla tutustutaan eri taiteen materiaaleihin ja tekniikoihin.

Taiteen tulkinta ja taiteesta puhuminen

Nämä tehtävät johdattelevat taiteen tulkintaan ja rohkaisevat taiteesta puhumiseen.

Nykytaide ja taiteilijan työ

Näissä tehtävissä pohditaan nykytaiteen eri piirteitä ja taiteilijan työtä.

Sää ja mää -oppimateriaali ympäristökasvatukseen

Miten sää vaikuttaa elämääni nyt ja millaisia merkityksiä sillä on ollut entisajan ihmisille? Ilmastonmuutos konkretisoituu säätiloissa ja ihmisten sääkokemuksissa. Sää ja mää -oppimateriaali yhdistelee arkeologiaa ja ympäristökasvatusta. Siinä säätä tarkastellaan sekä fysikaalisena ilmiönä että historiallisena jatkumona. Tavoitteena on lisätä yläkouluikäisten ymmärrystä ilmaston vaikutuksista ympäristöön ja toisaalta ihmisen vaikutuksesta ilmastoon. Keskiössä on nuorten omakohtainen suhde säähän.

Oppimateriaalin avulla voi toteuttaa säätä käsittelevän monialaisen ilmiökokonaisuuden kouluissa, kerhoissa ja muun ympäristö-, kulttuuri- ja luontokasvatuksen parissa. Oppimateriaali tarjoaa sisällön 2–8 oppitunnin mittaiseen kokonaisuuteen. Materiaali rakentuu kolmen kokonaisuuden varaan:

  1. Sää ja ilmasto -osio perehdyttää aihepiiriin ja sisältää taustoittavan videomateriaalin lisäksi pohtimistehtäviä pienryhmissä tehtäväksi.
  2. Sää ennen ja nyt -osiossa sään tutkimista lähestytään historian ja arkeologian tarjoamien mahdollisuuksien sekä oppilaiden omien sääkokemuksien avulla.
  3. Ilmastonmuutos ja arki -osiossa koululaiset pohtivat arkisten valintojen vaikutuksia tulevaisuuden säähän.

Käytännön asioita koululaisryhmille

Museovierailuun liittyy käytännön asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen vierailua. Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin!

Miten museoon tullaan?

Museon sisäänkäynti sijaitsee rannan puolella osoitteessa Itäinen Rantakatu 4–6. Tilausajobussit voivat jättää ryhmän suoraan pääoven eteen.

Kun tulette museoon, ryhmänjohtajan kannattaa ensimmäisenä ilmoittaa ryhmänsä saapumisesta museon lippukassalle. Myös naulakot sijaitsevat museon lippukassan tuntumassa ja WC-tilat löytyvät museon aulasta.

Jos olette tilanneet opastuksen, opas odottaa teitä lippukassan luona.

Mitä museovierailulle kannattaa ottaa mukaan?

Museoon kannattaa lähteä mahdollisimman vähällä varustuksella. Esimerkiksi kookkaita reppuja ei museon näyttelytiloihin saa tuoda. Lippukassan yhteydestä löytyy naulakko ja lukollisia säilytyslokeroita, mutta suosittelemme mahdollisuuksien mukaan jättämään ulkovaatteet ja reput koululle tai esimerkiksi bussiin.

Älypuhelinta saa museossa käyttää, jos sen käyttö koulun omiin sääntöihin sopii. Kaikissa näyttelyissämme saa ottaa kuvia omaan käyttöön ja kuvaaminen onkin hyvä tapa tallentaa museossa nähtyä.

Kuinka paljon aikaa vierailuun kannattaa varata?

Museovierailuun kannattaa varata aikaa vähintään tunti, riippuen siitä, haluatteko vierailla sekä arkeologisella että nykytaiteen näyttelyissä. Opastuskierrostenkin jälkeen kannattaa jättää aikaa tehtävien tekoon tai oppilaiden vapaaseen kiertelyyn näyttelyissä opettajan valvonnassa. Museosta löytyy paljon nähtävää ja toiminnallisia pisteitä, joihin kaikkiin ei ehditä opastuskierroksella pysähtyä.

Pääsevätkö ryhmät museoon myös aukioloaikojen ulkopuolella?

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18. Ryhmät, jotka varaavat museolta opastuksen, ovat tervetulleita museoon myös maanantaisin sekä arkiaamuisin klo 9.00 alkaen.

Voiko museossa syödä omia eväitä?

Museossa ei valitettavasti ole erillistä ruokailutilaa koululaisten omien eväiden nauttimiseen. Museon yhteydessä olevat kahvilatilat kuuluvat ravintolayrittäjälle, joten niissä omien eväiden nauttiminen ei valitettavasti ole mahdollista.

Maksaako museon sisäänpääsy opettajilta jotain?

Opettajat pääsevät museoon aina maksutta ryhmän kanssa tullessaan ja myös ilman ryhmää OAJ:n kortilla. Voit siis käydä vapaasti tutustumassa esillä oleviin näyttelyihin ja pohtia, mikä niistä sopisi juuri omalle ryhmällesi.

Kysyttävää?

Ole yhteydessä, jos vierailun käytännön asiat mietityttävät tai pohdit miten museossa koettua voisi syventää vielä vierailun jälkeen koulussa.

Lisätiedot ja varaukset

Puhelimitse 0207 181 640
Sähköpostitse info@avan.fi

Yhteydenottoihin vastataan museon aukioloaikojen puitteissa.