Skip to main content

Nu

Aboa Vetus – det gamla Åbo

 
ABOA VETUS

Beniga berättelser

 
ABOA VETUS

Jan-Erik Andersson och konstsamling

Andersson x Ars Nova
ARS NOVA 24.2.-4.6.2023

Mika Taanila

Film Reader
ARS NOVA 25.11.2022−2.4.2023

Kommande

Kommande utställningar våren/sommaren 2023

Kommande utställningar
ARS NOVA

Utställningsutrymmen

Aboa Vetus

Aboa Vetus är ett historiskt museum och ett underjordiskt arkeologiskt område. Bland äkta ruiner skildras Finlands äldsta stads intressanta och långa historia.

Historiskt tillhör museiområdet Klosterkvarteret, som var ett av Åbos fyra stadsdelar under medeltiden. Från medeltiden härstammar också en stor del av de ruiner, passager och källarvåningar som nu är synliga i museet. De äldsta källarna har daterats till 1300-talet. I ruinerna kan man också delvis urskilja spår av senare byggnadsskeden ända fram till början av 1900-talet.

Aboa Vetus grundutställning skildrar Åbos och dess invånares historia med hjälp av arkeologiska fynd. Varierande utställningar lyfter fram intressanta teman så som den medeltida ljudvärlden, Klosterkvarterets invånare eller exempelvis barnens liv under medeltiden.

Ars Nova

Ovanför det underjordiska Aboa Vetus i det gamla Rettigska palatset verkar Ars Nova där betoningen ligger på nutidskonst. I Ars Novas första våningen visas årligen fyra växlande utställningar och i andra våningen kan man två gånger i året ta del av varierande helheter ur Matti Koivurinta-stiftelsens konstsamling. En del växlande utställningar fyller även Ars Novas andra våning. På andra våningen finns också Takkahuone galleriet.

Ars Nova uppgörs av ca 600 kvadratmeter tillägnat åt nutidskonst. Det Rettigska palatset, som ursprungligen byggdes som privatbostad till famlijen Rettig, fungerar idag som konstmuseum. I Ars Novas första våning bildar de i storlek varierande utställningsrummen en rätt intim utställningshelhet. Endast minnen finns kvar av den källare som ursprunligen brädde ut sig i palatsets första våning.

Ars Novas andra våning har under Rettigarnas tid använts för sovrum. I utställningsrummen kan man fortfarande delvis se den ursprungliga inredningen i form av ett badrum av grön marmor och en korridor i ädelt trä. Ars Novas andra våning skiljer sig från den första speciellt i och med den utsikt våningens förnster erbjuder mot såväl Rettigarnas park lika trädgård som mot Nunnegatan.

Omatila

Omatila galleriet visar huvudsakligen i samband med utbildnings- och museipedagogiska projekt samt i samarbete med publiken gjorda konstverk och arbeten som mångsidigt betraktar historia och nutid från olika synvinklar. Under året visas i Omatila 5–6 utställningar. En gång per år kan man i galleriet även ta del av Åbo yrkeshögskolas utställning som visar verk av utexaminerande studerande från yrkeshögskolans bildkonstlinje.

Omatila galleriet finns beläget intill museibutiken på museets första våning och inträdet är fritt under museets öppettider.

Takkahuone

Aboa Vetus & Ars Nova-museets utbud av nutidskonst kompletteras av Takkahuone galleriet som öppnats i början av år 2011. Galleriet ger museet en möjlighet att visa mindre utställningsprojekt samt utvidga teman inom nutidskonsten med aktuella synpunkter. Takkahuone erbjuder årligen ungefär fyra varierande utställningar. Från konstnärsresidensset, som drivs av museet, inbjuds årligen en konstnär för att hålla en utställning i Takkahuone.

Takkahuone är beläget på övre våningen i museibyggnades västra hörn och dess fönster öppnar en vy över staden. Under Aboa Vetus & Ars Novas 21 år som museum har Takkahuoe fungerat bland annat som utrymme för projektutställningar och förråd.

Takkahuone galleriets innehåll byts ut i samband med Ars Novas varierande utställningar.