Skip to main content

Ankomst och tillgänglighet

Museets läge

Aboa Vetus Ars Nova-museet ligger på stranden av Auraå i Åbo centrum på adressen Östra Strandgatan 4–6, 20700 Åbo.

Se museet på kartan

Hitta hit

Till fots eller med cykel

Museet ligger inom gångavstånd, bl.a. från Domkyrkan (5 min) och Salutorget (10 min).

Vid museets huvudingång finns ett cykelställ. Lätt och trevligt att cykla längs med strandgatan.

Med buss

Den närmaste busshållplatsen är Kåren på Tavastgatan (busshållplats 280 och 219). Där stannar busslinjerna 13 och 61 från Salutorget.

Med bil

Parkeringsutrymmet är begränsat i museets omedelbara närhet. Lediga platser kan möjligtvis finnas på Nunnegatan eller Tavastgatan.

Med beställningsbuss eller inva-bil

Beställningsbussar och inva-bilar kan lämna sina passagerare utanför museet.

Det tillgängliga museet

Att befrämja tillgänglighet hör som en väsentlig och självklar del till Aboa Vetus Ars Nova-museets verksamhet. Utgångspunkten är att alla har samma rätt att röra sig i museet och uppleva dess budskap obehindrat.

Att röra sig med rullstol

Kunder som anländer till museet i rullstol ombedes kontakta museet vid sin ankomst, och om möjligt, redan på förhand.

De båda museerna kan besökas med rullstol, även om rörelse i Aboa Vetus kan ske med vissa begränsningar eftersom museet finns mitt bland medeltida ruiner. Kunder som anländer till museet i rullstol ombedes kontakta museet vid sin ankomst, och om möjligt, redan på förhand.

info(at)aboavetusarsnova.fi,
Tel. 0207 181 640

Inva-bilar

Inva-bilarna kan lämna sina kunder direkt framför museets huvudentré.

Personliga assistenter och blindhund

Personliga assistenter som kommer tillsammans med en handikappad person har fritt inträde till museet. Blindhundar är välkomna till alla utrymmen på vårt museum.

Synskadade och personer med nedsatt syn

Till Aboa Vetus grundutställning hör sju aktivitetsstationer, där besökaren konkret kan bekanta sig med olika medeltida material och arbetssätt.

Belysningen på Aboa Vetus har reducerats för att garantera föremålens bevarande. De medeltida ruinerna skapar också vissa hinder för att befrämja tillgänglighet. På grund av detta finns det på vissa ställen trappor och trösklar, och alla utrymmen har inte kunnat förses med ledstångar. Synskadade eller personer med nedsatt syn rekommenderas därför inte att bekanta sig med utställningarna på Aboa Vetus utan en person med god syn.

Sitsar i utställningsutrymmena

Både i Aboa Vetus och Ars Nova finns sitsar utplacerade för publik användning. Fråga personalen om fällbara klappstolar som kan tas med till utställningsutrymmena.