Turun Suurtori vuonna 1499

ABOA VETUS

Miltä näyttivät Kesäheikin markkinat Turun Suurtorilla keskiajalla? Turkulaisen harrastajan Marko Lehtimäen toteuttama pienoismalli kuvaa vanhaa Suurtoria kesällä 1499.

Pienoismallissa on kuvattuna kaupungin keskiaikainen raatihuone sekä kauppapuoteja ja muita toria reunustaneita rakennuksia. Pienoismallin hieman yli 200 ihmisfiguuria kuvaavat kaupunkilaisia arjen askareissaan; käymässä kauppaa, tekemässä käsitöitä tai vartioimassa toria. Pienoismallin mittakaava on 1:72.

Fyysinen pienoismalli tekee keskiaikaisen kaupunkiympäristön eläväksi ja runsaat yksityiskohdat vangitsevat takuulla eri-ikäisen museoyleisön katseen. Pienoismalli on esillä Aboa Vetuksen maanalaisella raunioalueella.

Marko Lehtimäki on historian elävöittäjä ja pienoismallien rakentaja, jolle keskiaika on melko tuore kiinnostuksen kohde. Muutto Turkuun ja kaupungin historiallisuus johdattivat hänet keskiajan jäljille. Menneisyys on voimakkaasti läsnä Turun vanhan kaupungin maisemassa. Lehtimäki kertoo olevansa hyvin visuaalinen ihminen. Kulkiessaan esimerkiksi Itäisellä Rantakadulla hän rakentaa ympäristöön katseellaan menneisyyden elementtejä. Millainen on ollut 2 000 asukkaan suurkaupunki, Ruotsin toiseksi merkittävin keskus?

Suurtorin pienoismallin suunnittelussa ja toteutuksessa Marko Lehtimäki on hyödyntänyt lähdeaineistonaan Suurtorilla tehtyjä arkeologisia havaintoja, tutkimuskirjallisuutta sekä aiemmin toteutettuja visualisointeja. Hän on perehtynyt myös Pohjoismaiden ja Baltian alueen raatihuoneisiin ja keskiajan rakentamiseen. ”Tämä on tietysti vain yksi mahdollinen tulkinta siitä, miltä Turun raatihuone ja Suurtorin ympäristö olisi 1400-luvun lopussa näyttänyt”, Lehtimäki toteaa.

Torin ympärillä näkyy korotettuja hirsirakennuksia, erilaisia kattomateriaaleja kuten olkikattoa, paanukattoa ja lautakattoa. Yhden rakennuksen katolla on vuohi syömässä ruohoa. Torin pinta on kiveämätön, mutta Kirkkokatu näkyy huolellisesti kivettynä. Luostarin välikadusta huomaa, että kadun pintamateriaali eri talojen edustoilla on erilainen. Myös kauppiaiden sijoittelu torille on harkittu hierarkian mukaan – kangaskauppiaiden kojut ovat lähellä arvokasta raatihuonetta, kun taas liha- ja kalakauppiaat ovat lähempänä rantaa.

Marko Lehtimäki aloitti pienoismallien rakentamisen jo 1970-lopulla. Hän on toteuttanut malleja erilaisista aiheista, pääasiassa Suomen erilaisiin sotatapahtumiin liittyen vuosilta 1808–1945. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa Suomen keskiaika ja antiikin Rooma. Lehtimäki on tehnyt myös arkkitehtuurimalleja sekä 1:1 kokoisia museodioraamoja. Lehtimäki valmistaa mallinsa pääosin kierrätysmateriaaleista, mutta hyödyntää myös kaupallisia valmisteita muokattuina.