Rauha Mäkilä: Momo

ARS NOVA
21.4.-17.9.2023

Helsinkiläinen kuvataiteilija Rauha Mäkilä (s. 1980) kuvaa omaa elämäänsä. Hänen teoksensa ovat elämäntuntuisia, mutta samanaikaisesti taianomaisia tuokiokuvia arjesta, perheestä ja lähipiiristä. Maalauksista välittyy intiimi tunnelma taiteilijan ja aiheiden välillä – eletty elämä ja sen erilaiset puolet, ristiriitaiset tunteet ja toisiinsa lomittuvat vaiheet. Mäkilän maalaukset esittävät useimmiten ihmisiä: kasvokuviin ja eräänlaisiin tilallisiin muotokuviin on tallennettu välähdyksenomaisia, nopeasti katoavia hetkiä.

Usein Mäkilä käsittelee maalauksissaan taiteilijaidentiteettiä ja taidemaailmaa. Hän kuvaa itseään ja eräitä naistaiteilijoita (mm. Tamara de Lempicka) työn ääressä, luomassa omia kuviaan. Maalaukset esittävät aktiivisia tekijöitä. Teoksissa on emansipatorisia voimia –edelleenkään meillä ei ole tarpeeksi tällaisia kuvia.

Teosten aiheet, tai tilanteet, muistuttavat kameran tai muistin tallentamia hetkiä, jotka on sitten rakkaudella ja viipyilevästi maalattu työhuoneella. Teoksissa nykymusiikkia ja populaarikulttuuria tunnelmoidaan työskentelyn taustalla ja inspiraation lähteenä. Taide, taidemuseot ja taiteen maailma on läsnä tilallisena kehyksenä, elinehtona. Myös kissoille, elinkumppaneillemme, on annettu niiden ansaitsema merkitys asettamalla ne maalauksen kohteeksi.

Mäkilän väripaletti on ennakkoluulottoman raikas ja maalauksen sommittelu itsevarmaa. Mäkilä käyttää pääosin värikylläitä akryylimaaleja, toisinaan myös maanläheisempiä öljyvärejä. Maalausten väripinnat ovat yhdistelmä rohkeasti maalattuja litteitä värikenttiä, paksuja tilaa määrittäviä ääriviivoja, valumia ja siveltimenvetoja. Maalauksen pääaihe, useimmiten henkilö, on maalattu herkemmin ja yksityiskohdat sisältävät enemmän läpikuultavia tekstuureja.

Ars Novan toisen kerroksen näyttelytilassa nähdään laaja katsaus taiteilijan tuotantoon. Esillä on maalauksia vuosilta 2013–2023. Aboa Vetus Ars Novan näyttely on taiteilijan ensimmäinen soolonäyttely museossa. Mäkilä valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Hän on pitänyt monia soolonäyttelyitä sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja kansainvälisesti.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto (Anni ja S. Pajarisen rahasto), Taiteen edistämiskeskus ja Museovirasto. Yhteistyöstä kiitämme teoslainaajia ja Helsinki Contemporary -galleriaa.

Lisätietoja

Näyttelyamanuenssi
Niina Tanskanen
niina.tanskanen@avan.fi

040 585 4499