Rauha Mäkilä: Momo

ARS NOVA
21.4.-17.9.2023

Helsinkiläinen kuvataiteilija Rauha Mäkilä (s. 1980) kuvaa omaa elämäänsä. Hänen teoksensa ovat elämäntuntuisia, mutta samanaikaisesti taianomaisia tuokiokuvia arjesta, perheestä ja lähipiiristä. Maalauksista välittyy intiimi tunnelma taiteilijan ja aiheiden välillä. Eletty elämä ja sen erilaiset puolet, ristiriitaiset tunteet ja toisiinsa lomittuvat vaiheet. Mäkilä kuvaa useimmiten ihmisiä: kasvokuviin ja eräänlaisiin tilallisiin ryhmämuotokuviin on tallennettu välähdyksenomaisia hetkiä.

Usein Mäkilä kuvaa taiteilijaidentiteettiä ja taidemaailmaa. Hän kuvaa itseään ja eräitä naistaiteilijoita (mm. Helen Frankenthaler, Tamara de Lempicka) töissä, maalaamassa. Maalaukset esittävät aktiivisia tekijöitä. Edelleenkin näissä kuvissa on emansipatorisia voimia: tällaisia maalauksia ei ole maalattu tarpeeksi.

Mäkilän väripaletti on ennakkoluulottoman raikas ja maalauksen sommittelu itsevarmaa. Mäkilä käyttää pääasiassa värikylläitä akryylimaaleja, toisinaan myös maanläheisempiä öljyvärejä. Maalausten väripinnat ovat yhdistelmä rohkeasti maalattuja litteitä värikenttiä, paksuja tilaa määrittäviä ääriviivoja ja valumia ja siveltimen huiskaisuja. Maalauksen pääaihe, useimmiten henkilö, on maalattu herkemmin ja yksityiskohdat sisältävät enemmän läpikuultavia tekstuureja.

Ars Novan toisen kerroksen näyttelytilassa nähdään läpileikkaus taiteilijan tuotantoon. Esillä on erikokoisia maalauksia viime vuosilta Mäkilän keskeisimmistä aiheista. Ars Novan näyttely on taiteilijan ensimmäinen soolonäyttely museossa ja hänen teoksiaan ei ole ollut aikaisemmin esillä Turussa.