Raisa Raekallio & Misha del Val: Milieu

ARS NOVA
7.2.—25.5.2025

Taiteilijapari Raisa Raekallion ja Misha del Valin näyttely Milieu tuo yhteen viimeisen kymmenen vuoden aikana maalattuja teoksia. Tarina alkaa Misha del Valin maalaamasta Raisan muotokuvasta Ticket to Finland (2013) ja jäljittää heidän yhteistä löytöretkeään maalauksen avaamaan tilaan. Matkalla vastaan tulee sirtakitanssijoita, tyranneja, profeettoja, noitia, boheemeja, puiden henkiä, plastiikkakirurgiasta selviytyneitä, aaveita, unohdettuja elokuvatähtiä, kiihkeitä rakastavaisia ja saunojia.

Pohjoisen maisemissa ja kotoisissa sisäkuvissa on taianomaista realismia. Tuttuun elinympäristöön on kokoontunut erikoista porukkaa. Maalaukset avaavat näkymiä paikkoihin, joissa voi kokea merkityksellisiä kohtaamisia: metsiin, saunaan ja yhteisen pöydän ääreen.

Heidän maalauksensa tuovat mieleen taidehistoriasta tutut intiimit laatukuvat, joissa kuvataan ihmisten arkea, ajanvietteitä, kokoontumisia ja juhlia. Niissä on viitteitä hollantilaisista 1500-luvun genremaalauksista, jotka esittivät vilkasta pastoraalimaisemaa ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Laatukuvien tunnelma on kummallinen yhdistelmä huomaavaisuutta ja omaan työhön uppoutumista, ja kenties tässä yhdistelmässä piilee niiden suosio.

Raekallion ja del Valin maalaukset ovat välähdyksiä, vaikutelman kaltaisia. Impressionistiset maalaukset tavoittelevat hetkeä. Erilaiset aikatasot sekoittuvat keskenään, ja tunnelma on unenomaisen mystinen. Taiteilijaparin kuvaamassa maailmassa vallitsee hätkähdyttävä ykseys, joka rikkoo perinteisiä todellisuuden määritelmiä. Heidän taiteensa ei erottele tämän- ja tuonpuoleista tai mahdollista ja mahdotonta – se asettuu näiden rajojen ulkopuolelle.

Milieu (miljöö) viittaa ympäristöön, jossa tapahtuu jotain. Se kuvastaa juurevaa kokemusta monimutkaisessa nomadisessa maailmassa: miljöön asuttamista sujuvasti, tiedostaen sen koostuvan toisista ympäristöjen ja alueiden verkostoista. Miljöö ei ole staattinen paikka, vaan se syntyy liikkeessä, ilman selkeää alkua tai loppua. Se on monimutkaiseen maailmaan heitetyn kokemus, maailmankansalaisen polku.

Maalaussarjan Space Refugees (2020) muotokuvissa esiintyvien henkilöiden identiteetti – kansallisuus, sukupuoli, sosiaalinen asema – on purkautunut. Ne ovat yhdistelmä toiseutta ja yhteenkuuluvuutta, samaan tapaan kuin kittiläläisen (Raekallio) ja baskin (del Val) kokemus.

Poikkeuksellista heidän työskentelyssään on se, että he maalaavat yhdessä samalle kankaalle. Maalaus syntyy läheisen vuoropuhelun, tanssin ja työn tekemisen merkeissä. Prosessi on avoin, alati muuttuva tilanne. Jaettu maalaus tavoittelee yksilöt ylittäviä mahdollisuuksia. Maalaus on kuuntelua ja vastaamista, jonka kautta maalauksen oma luonne tulee esiin.

Raekallio kertoo, mitä maalaus heille merkitsee:

”Mysteeriin asettuminen ja sen kunnioittaminen alkuperäisten, runollisten ja jollain tavalla herättelevien strategioiden avulla on mielestäni yksi maalaamisen tehtävistä ja ehkäpä syy, joka saa meidät menemään työhuoneelle joka aamu. Onnistunut maalaus on juuri tätä: mysteerin herättelyä ja juhlistamista.”

Milieu on luovuuden koti: sovittelematon, epätodennäköisen ja mahdollisen tyyssija.

Raisa Raekallio (s. Kittilä) ja Misha del Val (s. Bilbao, Baskimaa, Espanja) asuvat ja työskentelevät Sirkassa, joka on 890 asukkaan kylä Kittilässä, Levitunturin kupeessa. He ovat maalanneet yhdessä yli kymmenen vuoden ajan.

Raekallio on opiskellut kuvataidetta Lahden muotoiluinstituutissa. Del Val on opiskellut kuvataidetta Baskimaan yliopistossa ja Uuden Etelä-Walesin kuvataideakatemiassa Sydneyssä ja suorittaa parhaillaan filosofian maisterin tutkintoa Espanjan kansallisessa etäyliopistossa.

Raekallion ja del Valin taiteellinen työskentely koostuu maalaamisen lisäksi yhteisistä performansseista, kuratointiprojekteista ja God Liver -podcastista. Heidän kuratoimansa Sirkka Arte Biennale (2017–2025) on merkittävä teko pohjoisen nykytaidekentän hyväksi.

Vuonna 2023 Raisa Raekalliolle ja Misha del Valille myönnettiin Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto.

Taiteilijaparin ensimmäinen yhteinen näyttely oli Aitta-studiossa Sirkan kylässä (Kittilä) vuonna 2014. Museonäyttelyitä heillä on ollut seuraavasti: Lapin piha (Aineen taidemuseo, Tornio 2024), Kaamos (Espacio Marzana, Bilbao 2024) ja Dialogues on Trees and Humans (Kemin taidemuseo 2018).  Gallerianäyttelyitä heillä on ollut muun muassa seuraavissa: Makasiini Contemporary (Turku 2024, 2021—2024), Galleria Huuto (Helsinki 2022), Tm-galleria (Helsinki 2020), Galleria Napa (Rovaniemi 2018) ja Galleria Pleiku (Berliini 2016).

Heidän teoksiaan löytyy mm. seuraavista kokoelmista: Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Saastamoisen kokoelma, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Lars Göran Johnssonin taidekokoelma – Turun taidemuseo, Rovaniemen taidemuseo, Oulun taidemuseo, Aineen taidemuseo (Tornio) ja BilbaoArte Foundation (Bilbao).

Taiteilijat ovat saaneet tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

www.raekalliodelval.com

 

Lisätietoja

Näyttelyamanuenssi
Niina Tanskanen
niina.tanskanen@avan.fi

040 585 4499