Utställningen Milieu av konstnärsduo Raisa Raekallio och Misha del Val sammanställer verk målade under de tio senaste åren. Berättelsen börjar med Raisas porträtt, Ticket to Finland (2013), som har målats av Misha del Val. Porträttet spårar deras gemensamma upptäcktsfärd in i en värld som öppnas upp i målningen. Längs färden möter de sirtakidansare, tyranner, profeter, häxor, bohemer, trädandar, överlevande efter plastikkirurgi, spöken, bortglömda filmstjärnor, passionerade älskare och bastubadare.
Landskapen i norr och de hemtrevliga inomhusbilderna har en magisk realism. Excentriskt folk har samlats i den bekanta livsmiljön. Målningarna öppnar upp vyer till platser där man kan uppleva betydelsefulla möten: till skogarna, i bastun och vid det gemensamma bordet.
Deras målningar påminner om intima genremålningar (genre paintings) som är bekanta från konsthistorien och de avbildar människors vardag, tidsfördriv, sammanträden och fester. I dem finns referenser till nederländska genremålningar från 1500-talet, som föreställer ett livligt pastorallandskap och interaktionen mellan människor. Stämningen i genremålningarna är en förunderlig kombination av omtanke och försjunkenhet i det egna arbetet, en kombination som måhända är orsaken bakom deras popularitet.
Raekallios och del Vals målningar är ögonblick som påminner om intryck. De impressionistiska målningarna sträcker sig mot stunden. Olika tidsskikt går in i varandra, och stämningen är drömlik och mystisk. I världen som avbildas av konstnärsparet råder en häpnadsväckande enhet, som överskrider de traditionella definitionerna av verklighet. Deras konst gör inte skillnad på den här sidan och den andra sidan, eller på det möjliga eller omöjliga – den ställer sig utanför dessa gränser.
Milieu (miljö) syftar till en miljö där någonting händer. Den beskriver en rotfast upplevelse i en komplex, nomadisk värld: att bosätta sig i miljön och samtidigt vara medveten om att den består av nätverk av andra miljöer och områden. Miljön är inte en statisk plats, utan den blir till genom rörelse, samt saknar en tydlig början och slut. Den är en erfarenhet av någon som slungats in i en komplex värld, en världsmedborgares stig.
Identiteten hos personerna som avbildas i porträtten i målningsserien Space Refugees (2002) – det vill säga nationalitet, kön, social status – har lösts upp. De är en kombination av utanförskap och samhörighet, på samma sätt som kittiläbons (Raekallio) och baskens (del Val) erfarenheter.
Det exceptionella med deras arbete är att de målar tillsammans på en och samma duk. En målning blir till genom en nära dialog samt i dansens och arbetets tecken. Processen är en öppen situation i ständig förändring. Det gemensamma måleriet strävar efter möjligheter som överstiger individens. Måleriet är att lyssna och att svara, och därigenom kommer målningens egen karaktär fram.
Raekallio berättar vad måleriet betyder för konstnärsparet:
”En av uppgifterna med att måla är att stiga in i mysteriet och visa respekt för det genom ursprungliga, poetiska och på sätt och vis uppväckande strategier, och kanske är det vad som får oss att gå till arbetsrummet varje morgon. En lyckad målning är just detta: att blåsa liv i, och fira, mysteriet.
Milieu är ett hem för kreativitet – en hemvist för det osannolika och möjliga.
Raisa Raekallio (f. Kittilä) och Misha del Val (f. Bilbao, Baskien, Spanien) bor och arbetar i Sirkka, som är en by med 890 invånare i Kittilä invid fjället Levi. De har målat tillsammans i över tio år.
Raekallio har studerat bildkonst vid Lahtis designinstitut. del Val har studerat bildkonst i Baskiens universitet och i New South Wales bildkonstakademi i Sydney. För närvarande avlägger han filosofie magisterexamen vid Spaniens nationella universitet för distansinlärning (UNED).
Förutom måleri består Raekallios och del Vals konstnärliga arbete av gemensamma performanser, kureringsprojekt och podcasten God Liver. Konstevenemanget Sirkka Arte Biennale (2017–2025) som kureras av konstnärsparet är en betydande gärning för det nutidskonstfältet i norr.
År 2023 beviljades Raisa Raekallio och Misha del Val Konstnärsgillet i Finlands bildkonstnärspris.
Konstnärsparets första gemensamma utställning ordnades i Aitta-studio i byn Sirkka (Kittilä) år 2014. De har haft museiutställningar enligt följande: Lapin piha (Aines konstmuseum, Torneå 2024), Kaamos (Espacio Marzana, Bilbao 2024) och Dialogues on Trees and Humans (Kemi konstmuseum 2018). Galleriutställningar har de haft bland annat i följande: Makasiini Contemporary (Åbo 2024, 2021–2024), Galleria Huuto (Helsingfors 2022), Tm-galleria (Helsingfors 2020), Galleria Napa (Rovaniemi 2018) och Galerie Pleiku (Berlin 2016).
Deras verk finns bland annat i följande samlingar: Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Saastamoinen stiftelsens samling, EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Lars Göran Johnssons samling – Åbo konstmuseum, Rovaniemi konstmuseum, Uleåborgs konstmuseum, Aines konstmuseum (Torneå) och BilbaoArte Foundation (Bilbao).
Konstnärerna har fått bidrag via Centret för konstfrämjande. Utställningen har fått stöd av Museiverket.
Tilläggsinformation
Niina Tanskanen
utställningsamanuens
niina.tanskanen@avan.fi
040 585 4499