Låt oss prata om konstens gemensamma projekt! Varje konstnär har sin egen originalitet och sina egna mål, och så ska det vara. Vi alla har en gemensam värld, vi finns ju under samma himmel. Var och en ser eller har sett den på sitt eget sätt, och därför är vi intresserade av hur andra har sett den.
Konsten är konstnärernas hemland. De är varandras kollegor i vardagen. Dessutom har de båda sina egna själsfränder, som står dem minst lika nära. Genom tiderna har konstnärerna hämtat inspiration från samma källa, även då de levt i olika tider och på olika platser.
Enligt konstnären och konstteoretikern Ad Reinhardt (1913–1967) består konstens kärna av konstnärligt arbete, inget annat. Konstnärer skapas av konstnärer, konstformer av konstformer och målningar av målningar. Konsten som konst – alltså dialogen mellan verken – är inte en betydelselös sak. Fri konst är deltagande, ansvar, öppenhet och tillgivenhet. I dagens samhälle försvarar konstnärer ihärdigt friheten och individens rätt att finnas till. Konstnärerna påminner oss om att vissa saker har ett egenvärde.
Vilka är ”vi” och vilka är ”de andra”? Museets konstsamling är som en stabil monolit, vars form kan påverkas med olika uthängningar. Likaså kan man i nutidskonsten utforska bredare frågor om konst genom att dra paralleller mellan vår tids konst och tidigare konst. Vi kan upptäcka att konstens rörelse är både linjär och cyklisk.
I utställningen visas nutidskonst och verk som hör till museets samlingar.
I utställningen medverkar: Vesa Aaltonen, Toni Hautamäki, Sini-Meri Hedberg, Heikki Marila, Jouna Karsi, Kaari Könönen, Mikko Paakkonen, Jarkko Rantanen och Wilma Touru.
Ur samlingen har gjort plock av följande konstnärer: Petri Ala-Maunus, Josef Albers, Karel Appel, Max Ernst, Sam Francis, David Hockney, Mikko Paakkola, Sean Scully, Antoni Tàpies, Vladimir Veličković.
Utställningen har kuraterats av konstmålare Mikko Paakkola och utställningsamanuens Niina Tanskanen.
Tilläggsinformation
Niina Tanskanen
utställningsamanuens
niina.tanskanen@avan.fi
040 585 4499