Marjatta Holma: Maalauksia

ARS NOVA
28.10.2022−12.2.2023

Maalaukset eivät esitä mitään, vaan pitäytyvät olemaan teoksia – tai korkeintaan esittävät itseään. Marjatta Holma (s.1976 Jyväskylä) toteuttaa tilallisia öljy- ja temperamaalauksia erilaisille pellava- ja puuvillakankaille.

”Tempera- ja öljymaalausten materiaalit -niiden tuntu, tuoksut ja sävyt- ovat aiheitani näyttelytilan olemuksen lisäksi. Maalauksien ja tilan materiaalit saavat korostaa toisiaan ominaistunnuissaan. Maalaaminen on myös poistamista, ei aina lisäämistä.” 
Marjatta Holma

Holman maalaukset ovat harkitussa suhteessa tilaan, jossa ne ovat esillä. Näyttelykokonaisuus jatkaa hänelle ominaista tilasidonnaista lähestymistapaa. Näyttelyyn on valittu ja toteutettu teoksia, jotka muodostavat jonkinlaisen suhteen teosten ja näyttelytilan välille. Mukana on uusia ja muutamia vanhempia maalauksia.

Holman konkretismin ihanteisiin lomittuu myös tila- ja materiaalilähtöistä työskentelyä sekä maalauksen käsitteellistä pohdintaa. Abstraktin formalismin traditiosta poiketen Holman maalaukset kehkeytyvät vähitellen, tasapainoillen maalauksellisen eleen ja puhtaan muodon välillä. Työskentely yllättää aina omapäisyydellään. Holmalle ominaiseen tapaan maalauksilla viitataan myös taidehistorialliseen perinteeseen, johon hänen työnsä liittyvät. Musta neliö, maalauksen loppuna ja ikuisena alkuna on osana näyttelyä.

Marjatta Holma (s. 1976, Jyväskylä) on valmistunut Turun Taideakatemiasta vuonna 2004. Hänet valittiin Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi 2016. Viimeisimmän yksityisnäyttelyn hän piti ARTag-galleriassa Helsingissä 2019 ja osallistui ryhmänäyttelyihin: Avantgarden Turun Nuottarannassa (2021), Scenes Turun tuomiokirkossa (2019) ja Turku Biennaali (2015).

Holman teoksia on muun muassa seuraavissa kokoelmissa: Nykytaiteen museo Kiasma, Suomen Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Suomen Taideyhdistys, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Jyväskylän ja Turun kaupungin taidekokoelmissa.

Aboa Vetus Ars Nova -museon näyttely Maalauksia on Holman ensimmäinen soolonäyttely museossa.