Skip to main content

Museomme toteuttaa ukrainankielisen audio-opastuksen

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt 14 museolle avustuksen ukrainankielisen audio-opastuksen toteuttamiseen. Pilottihankkeeseen osallistuvat museot ovat Aboa Vetus Ars Nova, Arktikum, Ehrensvärd-museo, Forum Marinum, Gallen-Kallelan museo, Huittisten museo, Jakobstads museum, Jyväskylän taidemuseo, Kuopion taidemuseo, Lahden museot, Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Pielisen museo, Suomen valokuvataiteen museo ja Tampereen historialliset museot.

Pilottihanke on jo hakuvaiheessa synnyttänyt uutta yhteistyötä suomalaismuseoiden ja ukrainalaisyhteisöjen välille. Kulttuurinen side syvenee entisestään, kun ukrainalaiset ympäri maata osallistuvat audio-opastusten toteuttamiseen. Museoille hanke tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja tukea paikallisia yhteisöjä.

Ukrainankieliset audio-opastukset liittävät Suomen entistä tiiviimmin Ukrainaa tukevaan museoyhteisöön. Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska julkisti aloitteen ukrainankielisistä audio-opastuksista vuonna 2020, ja tänä vuonna se on levinnyt maailmanlaajuisesti tuen osoituksena hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle ja sotaa paenneille ukrainalaisille. Tällä hetkellä jo 26 maan museot ja kulttuuriperintökohteet tarjoavat audio-opastuksia ukrainaksi.

Lue lisää täältä.