Skip to main content

Marjatta Holma: Maalauksia 28.10.2022−12.2.2023

Tiedote 11.10.2022

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 27.10.2022 klo 10 Aboa Vetus Ars Nova -museoon. Taiteilija on tavattavissa tilaisuudessa ja sovitusti muuna aikana.

Avajaiset torstaina 27.10.2022 klo 18–20.

Maalaukset eivät esitä mitään, vaan pitäytyvät olemaan teoksia – tai korkeintaan esittävät itseään. Marjatta Holma (s.1976 Jyväskylä) toteuttaa tilallisia öljy- ja temperamaalauksia erilaisille pellava- ja puuvillakankaille.

”Tempera- ja öljymaalausten materiaalit -niiden tuntu, tuoksut ja sävyt- ovat aiheitani näyttelytilan olemuksen lisäksi. Maalauksien ja tilan materiaalit saavat korostaa toisiaan ominaistunnuissaan. Maalaaminen on myös poistamista, ei aina lisäämistä.”
Marjatta Holma

Holman maalaukset ovat harkitussa suhteessa tilaan, jossa ne ovat esillä. Näyttelykokonaisuus jatkaa hänelle ominaista tilasidonnaista lähestymistapaa. Näyttelyyn on valittu ja toteutettu teoksia, jotka muodostavat jonkinlaisen suhteen teosten ja näyttelytilan välille. Mukana on uusia ja muutamia vanhempia maalauksia.

Konkretismi tarkoittaa abstraktia taidetta, joka ei pyri esittämään mitään. Se ei kaipaa selityksiä tai tulkintoja, sitä ei voi hyödyntää tai jäljentää. Taidemaalari ja taideteoreetikko Ad Reinhardtin (1913–1967) sanoin: ”Taide on taidetta, kaikki muu on kaikkea muuta.” Holman kohdalla maalaus on maalaus. Maalausten ainoa aihe on maalaus ja niiden materiaali, maali. Konkretismin looginen ideaali on yksinkertainen, mutta taidekäsityksenä se on äärimmäinen ja mahdoton, ja kenties juuri siitä syystä vastustamaton. Konkretismin rehellisyys on inspiroivaa, sillä maalaus, jota ei voi korvata kuvalla ja selittää sanoilla, vaatii läsnäoloa ja omakohtaista kokemista.

Holman konkretismin ihanteisiin lomittuu myös tila- ja materiaalilähtöistä työskentelyä sekä maalauksen käsitteellistä pohdintaa. Abstraktin formalismin traditiosta poiketen Holman maalaukset kehkeytyvät vähitellen, tasapainoillen maalauksellisen eleen ja puhtaan muodon välillä. Työskentely yllättää aina omapäisyydellään. Prosessuaalisuus ja maalauksen kokemus suhteessa tilaan aiheuttavat sekä kitkaa että mielihyvää, joka sisältyy taiteilijan työhön ja hänelle rakkaisiin materiaaleihin. Holmalle ominaiseen tapaan maalauksilla viitataan myös taidehistorialliseen perinteeseen, johon hänen työnsä liittyvät. Musta neliö, maalauksen loppuna ja ikuisena alkuna on osana näyttelyä.

Marjatta Holma (s. 1976, Jyväskylä) on valmistunut Turun Taideakatemiasta vuonna 2004. Hänet valittiin Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi 2016. Viimeisimmän yksityisnäyttelyn hän piti ARTag-galleriassa Helsingissä 2019 ja osallistui ryhmänäyttelyihin: Avantgarden Turun Nuottarannassa (2021), Scenes Turun tuomiokirkossa (2019) ja Turku Biennaali (2015).

Holman teoksia on muun muassa seuraavissa kokoelmissa: Nykytaiteen museo Kiasma, Suomen Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Suomen Taideyhdistys, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Jyväskylän ja Turun kaupungin taidekokoelmissa.

Aboa Vetus Ars Nova -museon näyttely Maalauksia on Holman ensimmäinen soolonäyttely museossa.

Lisätietoja:

Niina Tanskanen, näyttelyamanuenssi

niina.tanskanen@avan.fi, 040 585 4499

Marjatta Holma

marjatta.holma@gmail.com