Skip to main content

Kaivauksen päätöstiedote 2022

Yleisö innostui arkeologiasta Aboa Vetus Ars Novan kaivauksilla

Aboa Vetus Ars Nova -museon arkeologit kaivautuivat kesällä kahden kuukauden ajan Turun menneisyyteen museon pihalla. Museo on tehnyt alueella kaivaustutkimuksia vuodesta 2017, ja kaivausten aikana on saatu esiin ennen vuoden 1827 Turun paloa paikalla sijainneiden talojen raunioita.

Kaivaus ei tapahtunut vain tutkijoiden voimin, vaan museon alueella myös yleisöllä on Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kaivamaan historiallista kaupunkia. Kesän aikana museo järjesti sekä aikuisten että lasten kaivauskursseja, joille osallistui kaikkiaan 110 kaivajaa. Kurssilaiset pääsivät omin käsin kokeilemaan arkeologin työtä ja tekemään historiallisia löytöjä. Kenttätöissä auttoi myös innokas joukko vapaaehtoisia, ja kaivaukseen tutustui reilun kahden kuukauden aikana lähes 2 000 kävijää.

Kaivausjohtaja Ilari Aalto on tyytyväinen tutkimusten herättämään mielenkiintoon. ”Kävijämäärät ja vierailijoiden kanssa käydyt innostuneet keskustelut osoittavat, että arkeologia kiinnostaa paljon. Turun historiassa keskiaika ja Turun palo kiehtovat ihmisiä, ja museon kaivauksilla nämä historian vaiheet ovat nähtävissä omin silmin.”

Salaperäinen suljettu kellari

Kesän kaivaus keskittyi Forsteenin talona tunnetun kivitalon raunion tutkimiseen. Talo on rakennettu alun perin keskiajalla, mutta sitä on muokattu ja laajennettu vuosisatojen varrella ennen kuin kivitalo tuhoutui lopullisesti Turun palossa. Talosta on säilynyt runsaasti erilaista arkistomateriaalia, kuten palovakuutusanomus vuodelta 1826. Anomuksen yhteydessä käy ilmi, että talossa on tällöin ollut kolme holvattua kellaria. Arkeologien yllätykseksi kesän kaivauksissa paljastui kuitenkin neljäs, kahdelta puolelta umpeen muurattu kellari.

”Turun vanha keskusta-alue on täynnä maanalaisia kellareita,” Aalto toteaa. ”Kokonaan umpeen muurattu kellari on kuitenkin kutkuttava löytö, joka herättää kysymyksiä: miksi kellari on poistettu käytöstä, ja onko sen sisään mahdollisesti jäänyt jotakin ajalta ennen kellarin hylkäämistä? Kellari on selvästi muurattu umpeen kauan ennen 1800-luvun alun palovakuutusta, koska muuten se mainittaisiin siinä.”

Kellarin umpeen muurattu ovi paljastui aivan kenttätöiden lopulla, ja sen avaaminen jää odottamaan tulevia tutkimuksia.

Kaivauksen löytöjä esillä vapaasti nähtävissä

Kesän kaivauksen löytöjä on vapaasti nähtävissä museon aulassa syksyn ajan. Arkeologi Ilari Aalto kertoo uusimmista kaivaustuloksista esitelmätilaisuudessa Aboa Vetus Ars Nova -museon Factory-salissa 21. syyskuuta klo 17.15. Luennolle on vapaa pääsy.

Lehdistökuvia: avan.fi/kuvapankki
salasana: AVANmuseo95

Lisätietoja:

Ilari Aalto, kaivausjohtaja
Aboa Vetus Ars Nova
ilari.aalto@avan.fi
p. 040 034 7522

Janna Jokela
Aboa Vetus Ars Nova
janna.jokela@avan.fi
p. 040 078 6053

Hannele Lehtonen, museonjohtaja
Aboa Vetus Ars Nova
hannele.lehtonen@avan.fi
p. 040 085 9746