Skip to main content

Galleria Into: Daniel Hahta 4.8.–17.9.2023

Tiedote 19.7.2023

 

Galleria Into
Daniel Hahta: Itäharju
4.8.–17.9.2023
Ars Nova, 2. kerros

 

Turun keskustan tuntumassa sijaitseva kaupunginosa Itäharju on yhdistelmä omakotitaloalueita, suuria toimistotaloja, pienteollisuutta ja automarketteja. Perinteisesti Itäharju jäsentyy sitä halkovan Kalevantien kautta: tien toisella puolella levittäytyy vehreä vapaamuotoinen asuinalue ja toisella puolella on laatikkomaisia kauppoja parkkialueineen.

Turkulainen Daniel Hahta (s. 1994) muutti asumaan Itäharjulle maaliskuussa vuonna 2021 ja sen myötä hän ryhtyi tekemään kaupunginosasta maisemakuvia. Teoksia on syntynyt kymmenittäin. Vaikka kaikkien teosten aiheena on Itäharju, Hahta luo maisemakuvia omien mielikuviensa pohjalta. Ne ovat imaginäärisiä näkymiä Itäharjusta, joissa on jyrkkää kumpuilevaa maastoa ja vesiputouksia. Itäharju näyttäytyy teoksissa varsin rakentamattomana avarana maisemana, sisältäen ainoastaan muutamia pientaloja.

Hahtan ilmaisu on tyyliltään niukkaa ja linjakasta. Hän käyttää mustia kalligrafiatusseja paperipohjalle. Sommittelun ja perspektiivin osalta ilmaisu on vaihtelevaa: samasta aiheesta saattaa olla useampia erilaisia näkymiä tai mittakaavassa on eroja.  Samanaikaisesti piirustukset ovat hyvin yksityiskohtaisia ja etäältä havainnoituja. Ne ovat eräänlaista fragmentaarista Itäharjun kartografiaa, joista välittyy maiseman tekstuuri. Daniel Hahtan näyttely kertoo, miten Itäharju valloitetaan kynällä tekijänsä omaksi sielunmaisemaksi.

Daniel Hahtan näyttely koostuu erikokoisista tussipiirustuksista ja muutamasta aiemmasta mosaiikkiteoksesta. Aiemmin Hahta teki akvarelleja ja mosaiikkiteoksia, joka on sittemmin vaihtunut tussipiirustuksiin. Hahta on työskennellyt Taidekeskus Intossa vuodesta 2018 asti.

Galleria Into

Galleria Into -projektin tavoite on tehdä outsider-taide näkyväksi!

Galleria Into on Taidekeskus Into ry:n ja Aboa Vetus Ars Nova -museon yhteistyöhanke, joka kestää vuoden 2023 huhtikuusta vuoden 2024 tammikuuhun asti. Museon toisen kerroksen näyttelytilassa toteutetaan viisi soolonäyttelyä Taidekeskus Intossa työskenteleviltä taiteilijoilta.

Taidekeskus Into

Taidekeskus Into järjestää taidetoimintaa ja kuvataiteen opetusta erityistä tukea tarvitseville. Vuonna 2009 perustettu taidekeskus sijaitsee Turun Pompossa. Taidekeskuksen tiloissa järjestetään säännöllistä taideopetusta ja kursseja. Tämän lisäksi siellä on usean taiteentekijän työhuoneita ja siellä toteutetaan julkisia yhteisötaideprojekteja.

Taidekeskus Into on nimensä veroinen: se on vapaasti ja ammattitaitoisesti toimiva elinvoimainen yhteisö. Toimintaa ohjaa ajatus taiteesta, jossa jokaisella on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi omalla tavallaan.

“Se merkitsee paljon. Paljon, voi, miten kuvailisin… Suuresti, se on kaikki kaikessa”

Mitä taide merkitsee sinulle?  -Viljo Pertola-

Aboa Vetus Ars Nova

Yhteistyö museon kanssa syntyi Taidekeskus Inton aloitteesta. Taideohjaajat ja pitkän linjan Into-aktiivit Eija Ruoho ja Sinikka Mäki-Lertola kutsuivat näyttelyamanuenssi Niina Tanskasen taidekeskukseen visiitille ja idea näyttely-yhteistyöstä syntyi vaivattomasti.

Osapuolia yhdistää halu tehdä jotain erilaista. Museolle on suuri kunnia tarjota puitteet näyttelyille, joiden eteen Intossa on työskennelty vuosia. Yhteistyö Inton kanssa pyrkii tekemään erityistaiteen osaksi taidekenttää. Parasta yhteistyössä on kuitenkin sen ydin: näiden viiden taiteilijan näyttelyt ovat todella näkemisen ja kokemisen arvoisia!

Galleria Inton näyttelyt

28.4.–7.6.2023 Miira Kangas

16.6.–26.7.2023 Tiina Elina Nurminen

4.8.– 17.9.2023 Daniel Hahta

29.9.– 19.11.2023 Miia Ruohonen

8.12.– 14.1.2024 Viljo Pertola

 

Lisätietoja:

Niina Tanskanen
näyttelyamanuenssi
040 585 4499
niina.tanskanen@avan.fi

Taidekeskus Into
Eija Ruoho
044 070 1544
taidekeskusinto@gmail.com
www.taidekeskusinto.com