Andersson x Ars Nova

ARS NOVA
24.2.-4.6.2023

Andersson and Ars Nova go way back! Turkulaisella kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonilla (s. 1954) ja Aboa Vetus Ars Nova -museolla on paljon yhteistä historiaa. Museon julkisivussa on Anderssonin pysyvä taideteos Fredrika Runeberg ja piste (2007) ja museon taidekokoelmiin kuuluu useita hänen teoksiaan vuosilta 1989-1991. Edible Finns -ryhmän performansseja, joissa Andersson on mukana, on nähty muutamaan otteeseen museossa (vuosina 1994 ja 2013).

Turkulaiseen kaupunkikuvaan on Andersson saanut aikaan todella merkittävän muutoksen. Anderssonin julkiset teokset kehystävät Turun historiaa ja kommentoivat kaupunkisuunnittelua sekä yleisemmin arkkitehtuuria. Hänen teoksiinsa törmää monessa paikassa: Biolaaksossa, Teatterisillalla, Sibeliusmuseon takana. Uusin julkinen työ valmistuu syksyllä 2023 Pääskyvuoren kouluun. Merkittävimpänä maamerkkinä voi pitää hänen Life on a Leaf -taloaan, joka on todellinen kokonaistaideteos Hirvensalossa. Parhaillaan hän on rakentamassa sen viereen uutta taloa, joka on kuusikulmainen, kuuselle omistettu Kuusi-o.

Anderssonin taideteosten omaleimainen ja tunnistettava tyyli ei ole pinnallista, se on kaukana siitä. Postmoderniksi leimattu taide on osoittautunut monimutkaisemmaksi, kuin se alun perin haluttiin ymmärtää. Esteettisten valintojen takana on syväluotaava analyyttinen ote, jolla pyritään ymmärtämään historiaa ja paikan henkeä. Anderssonin teosten viittauskohteet ovat runsaita, aiheita löytyy filosofiasta, taideteoriasta, kirjallisuudesta ja arkkitehtuurista. Hän käy keskustelua taiteen tyylisuuntien kanssa ja debatoi erityisesti modernin taiteen neutraaleiksi koettuja ihanteita. Koko hänen uransa ajan, taiteen tekemisen ytimessä on ollut ympäristöön liittyvät ekologiset aiheet.

Andersson x Ars Nova -näyttelyssä nähdään rinnakkain Anderssonin uusimpia teoksia, museon kokoelmiin kuuluvia vanhempia Anderssonin teoksia sekä muiden taiteilijoiden teoksia museon taidekokoelmista. Näyttelyn ote on intertekstuaalinen ja subjektiivinen. Vakiintuneen taidekokoelman teokset miksataan yhteen uuden taiteen kanssa. Se on dialogi kuvataiteilijan ja näyttelyamanuenssin välillä. Kaksi kuraattoria, erilaiset tulokulmat, eletty elämä ja intressit. Mitä tästä tulee?

Lue lisää:

www.anderssonart.com

Life on a Leaf house project
www.anderssonart.com

AmosLAB
www.amoslab.fi