Miia Ruohonen: Features

ARS NOVA
29.9.−19.11.2023

Åbobon Miia Ruohonen (f. 1987) arbetar i första hand med textilmaterial. Hon syr för hand unika varelser med komplicerade och uttrycksfulla dekorationer med pärlor, knappar, blixtlås och prydnadsband. Hittills har hon skapat över 500 mjuka verk i olika storlekar. Dessutom lyfter hon fram sin egen fantasivärld i akrylmålningar där samma varelser vimlar. Ruohonen är också en ivrig samlare: hon arkiverar tidningsurklipp enligt ämnesområde och samlar anime-leksaker och serier.

Takkahuone-galleriet i Rettigska palatset har erövrats av en blandad skara av Ruohonens varelser. Var och en av dem är en helt fantasifull hybrid utan like. Verken är rätt så tunga och fasta, eftersom de är fyllda med bomull. Varelserna känns smidiga: deras extremiteter, svansar och huvud rör sig på olika sätt. Mönstret på huden och hårtäcket samt detaljerna i ansiktet har tillverkats finurligt av olika prydnads- och bruksföremål.

Miia Ruohonens verk är till sin karaktär taktila. Verken är mycket stimulerande för känselsinnet. Känslan av textil och andra material och kontraster har utnyttjats maximalt. Varelserna är också häpnadsväckande fantasifulla. Av den omsorgsfulla finslipningen av verken framgår att det har krävt mycket tid och många olika färdigheter att tillverka dem.

Miia Ruohonen valdes till årets konstnär av Kettuki ry år 2012.  Kettukis jubileumsutställning Örkkejä ja ötököitä visades i Galleria Arx vid Verkatehdas i Tavastehus 17.1–25.2.2012. Miia Ruohonen har gjort en hel del konststudier. Hon har studerat två år vid Perttulan erityisammattikoulus KUVA-utbildning i Tavastehus och tre år vid Kaarisiltas yrkesinriktade konstutbildning i Nastola. För närvarande målar Ruohonen tavlor i konststudion vid Konstcentret Into i Pompo, Ravattula.

 

Galleri Into

Målet för projektet Galleri Into är att göra outsiderkonsten synlig!

Galleri Into är Konstcentret Into rf:s och Aboa Vetus Ars Nova -museets samarbetsprojekt, som räcker ett år från april 2023 till januari 2024. I museets utställningsutrymme på andra våningen genomförs fem soloutställningar av konstnärer som arbetar på Konstcentret Into.

Konstcentret Into

Konstcentret Into organiserar konstverksamhet och undervisning i bildkonst för personer som behöver stöd. Konstcentret som grundades år 2009 ligger i Pompo i Åbo. I konstcentrets utrymmen ordnas regelbundet konstundervisning och kurser. Förutom detta finns där flera arbetsrum för konstnärsaktörer och där genomförs offentliga samfundskonstprojekt.

Konstcentret Into lever upp till sitt namn: det är ett aktivt och fritt samt yrkesmässigt fungerande samfund. Verksamheten förespråkar konst som ger var och en möjligheten att bli sedd och hörd på sitt eget sätt.

”Den betyder mycket. Mycket, åh, skulle jag beskriva… Stort, det är allt.

Vad betyder konsten för dig? – Viljo Pertola

Aboa Vetus Ars Nova

Samarbetet med museet kom till på initiativ av Konstcentret Into. Konstpedagogerna och långsida Into-aktivisterna Eija Ruoho och Sinikka Mäki-Lertola bjöd utställningsamanuens Nina Tanskanen till konstcentret på visit. Idén om ett utställningssamarbete kom till naturligt.

Parterna förenas av en vilja att göra någonting annorlunda. På Into har man i åratal jobbat för utställningen, och det är en stor ära för museet att få erbjuda ramar för den. Samarbetet med Into strävar till att göra specialkonsten till en del av konstfältet. Det bästa med samarbetet är emellertid dess kärna: utställningarna av dessa fem konstnärer är verkligen någonting att se och uppleva!

 

Galleri Intos utställningar

28.4.–7.6.2023 Miira Kangas

16.6.–26.7.2023 Tiina Elina Nurminen

4.8.– 17.9.2023 Daniel Hahta

29.9.– 19.11.2023 Miia Ruohonen

8.12.– 14.1.2024 Viljo Pertola

 

Tilläggsinformation

Niina Tanskanen
utställningsamanuens
niina.tanskanen@avan.fi
040 585 4499

Konstcentret Into
Eija Ruoho
044 070 1544
taidekeskusinto@gmail.com
www.taidekeskusinto.com