Vad är skillnaden mellan att titta och att se?
Sari Soininens fotografier är drömlika landskap, självporträtt och kompositioner. De är vyer som hon har mött – lövverk, blomsterängar, gator, elledningar och djur. Saker som har bett om att bli fotograferade. Framför våra ögon finns i Soininens fotografier egentligen inget som vi inte har sett, men samtidigt ser ingenting bekant ut.
Soininens arbetssätt är dokumentärt, eftersom hon nästan inte alls redigerar bilderna efter att de tagits. När hon tar en bild kan hon använda sig av blixtljus, färgfilter eller rök för att framhäva objektet hon ser. Oftast hjälper enbart komposition och beskärning i att ta fram den betydande aspekten eller fenomenet som har väckt hennes intresse i den omgivande världen.
Utan tvekan har den månader långa LSD-psykos som hon upplevt haft en oåterkallelig påverkan på hennes konstnärliga uttryck. I sina verk belyser Soininen upplevelsen av psykos, som är traumatisk men uppväckande. I den ersätts de etablerade betydelserna i vardagslivet med en annan, pockande verklighet, som tar sig i uttryck i meddelanden och tecken vilka uppenbaras överallt.
Soininens intresse för rotfasta upplevelser av medvetandet är framsprungen ur oron för att saker är på väg att förlora sin betydelse. En oändlig mängd av alternativ, inflationen som beror på ett överflöd av allting, är ett existentiellt problem som hör ihop med betydelse och uppskattning. Till detta erbjöd psykosen en sorts räddning. Soininen beskriver psykosen som en omorganisering av tecken och betydelser. Hon började tolka bekanta saker ur ett nytt perspektiv.
Sedermera har konst och fotografi befriat Soininen till att undersöka jaget och tillvaron, där en andlig känsloupplevelse, den yttre verkligheten och den inre världen förenas. Den här upplevelsen av enighet, att uppfatta självet som en del av världsalltet, förenar även många psykedeliska upplevelser.
Mellan att titta och att se finns ett utrymme lika stort som medvetandet. Vi kan titta på vad som helst, men vi kan inte se någonting bortom vårt medvetande.
Utställningen The Trees Are Not What They Seem består av fotoutskrifter och ett videoverk. Den nyaste serien som är under arbete, Shallow Waters, Misty Waves, granskar vardagsverklighetens skönhet samt de mystiska och säregna drag som varvats i den. Den tidigare helheten The Transcendent Country of The Mind (2019–2021) avbildar Soininens andra verklighet som psykosen gläntat på, och att göra upp med den här världen. I utställningen visas även självporträtt, som är en terapeutisk metod för Soininen att behandla egna upplevelser.
Sari Soininen (f. Reso) har utexaminerats som magister i fotokonst från UWE Bristol-universitetet (2021) och som medianom från Lahtis designinstitut (2014). Sedan år 2021 har Soininens fotografier väckt stort intresse runt om i världen. Hennes fotografier har lyfts fram i stor utsträckning av internationell media, såsom The Guardian, Financial Times och Libération.
Soininens senaste soloutställningar är Transcendent Country of the Mind (Heinon galleria, 2025), Katseen takana (Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, 2024) och Terra Incognita (Galleria Koivulinna, Pukkila, 2024). Sedan år 2021 har hon deltagit i många internationella grupputställningar. Hennes konstböcker har också fått mycket internationell uppmärksamhet, såsom den slutsålda Transcendent Country of the Mind (Eriskay Connection, 2022).
Finska Kulturfonden har stött konstnärens arbete. Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande, Finnfoto ry och Museiverket.
Tilläggsinformation
Niina Tanskanen
utställningsamanuens
niina.tanskanen@avan.fi
040 585 4499