Skip to main content

Galleri Into: Miira Kangas 28.4.–7.6.2023

Pressmeddelande 12.4.2023

 

Galleri Into
Miira Kangas
28.4.–7.6.2023
Ars Nova, 2. våningen

Miira Kangas (f. 1989) från Nådendal planerar dräkter.  I sitt arbete koncentrerar hon sig med hjälp av akrylfärger att måla skisser av dräkter samt färdigställa dem. Det förbryllande i Miiras arbete är dess produktivitet: under förmiddagarna målar hon samtidigt flera målningar och under eftermiddagen draperar hon tyg över en modelldocka. Rent sagt gör hon det samma som modehusens designare.

Miiras konstlärare Eija Ruoho berättar: ” Miira har varit min elev sedan år 2009. Miira är en målare och färgerna är för henne betydelsefulla. När det gäller konsten har framåtsträvandet varit bestämt. Målningarnas och teckningarnas motiv beskriver bekanta teman och händelser ur fantasivärlden.”

År 2017 blev Miira intresserad av dräktplanering och hon fick som gåva en modelldocka, tyg och sybehör. År 2020 fick Miira en egen ateljé från Taidekeskus Into och fick använda för fritt bruk bruddräktsbutikens alla tyger, rosetter och spetsar som fanns i slutlagret.

Miiras första utställning består av drygt 80 abstrakta och färgmättade målningar samt unikexemplar av aftondräkterna. Verken har färdigställt under 2020–2023. Förutom verken så kan man på utställningen bekanta sig med dagböcker som berättar om Miiras arbetssätt. I samband med utställningen presenteras en kortfilm om Miira som har genomförts av kollegan Joel Karlsson vid Taidekekeskus Into.

Målningarnas motiv är alltid en aftondräkt även fast uttrycket är helt abstrakt. Det är helt häpnadsväckande hur målningarnas komposition för fram den kvinnliga figuren eller någon sorts skönhetsideal och samtidigt opererar med det konkretisktiskt återupprepande.

Miiras spontana förklaring till varför hon gör dräkter är följande: ”Det är roligt”. Bakom den enkelt förklarade sanningen finns också mycket annat. Miiras mor, Iiris Kangas vet skarpt vad som inspirerar hennes dotter. Enligt henne har Miira sedan barnsben levt sig starkt in i Disneyfilmerna och deras berättelser och prinsessagestalter finns ofta i hennes dagboksanteckningar. Harry Potters fantasivärld drog också Miira med sig och hon blev formligen förtjust i den mångdimensionella figuren Severus Snape. Miira följer aktivt från sin telefon YouTube kanalen för serien Salatut elämät i vars centrum finns vardagen hos Amanda och persongestalterna på Pihlajakatu. I dagböckerna framkommer också seriens mer grova händelser såsom skilsmässor, en bilolycka och döden.

Framför allt de berättelser och dagboksanteckningar som hör till dräkterna berättar om Miiras lugna och ljusa karaktär. En bra exempel av Miiras vilja att leva sitt liv på sitt eget sätt var för henne singelbrölloppet som firades i augusti 2022. Modern Iiris berättar: ” Från sin fest har Miira fått mycket innehåll till sina berättelser. Det fanns brölloppsmusik, gäster, tal, tvållödder, sång och god mat. Hon fick själv välja hela sin bruddräkt från brudaffären.”

Vi kan tacka Miiras anhöriga och stödkontaktverk för det att hon har en möjlighet att förverkliga betydelsefulla saker- så att säga blomma! Som Miiras mentorer har verkat Eija Ruoho (bildkonstnär AMK) och Osmi Minkkinen (bildkonstnär AMK). Som Miiras assistenter har fungerat Leena Hakala och Merja Kantola.

Galleri Into

Målet för projektet Galleri Into är att göra outsider-konsten synlig!

Galleri Into är Konstcentret Into rf:s och Aboa Vetus Ars Novas-museets samarbetsprojekt, som räcker ett år från april 2023 till januari 2024. I museets utställningsutrymme på andra våningen genomförs fem soloutställningar för de konstnärer som arbetar på Konstcentret Into. Utställningskonceptet går under namnet Galleri Into.

Konstcentret Into

Konstcentret Into organiserar konstverksamhet och undervisning i bildkonst för de behövande. Konstcentret som grundades år 2009 är beläget i Åbo Pompo. I konstcentrets utrymmen ordnas regelbundet konstundervisning och kurser. Förutom detta finns där flera arbetsrum för konstnärsaktörer och där genomförs offentliga samfundskonstprojekt.

Konstcentret Into är värd sitt namn: det är ett fritt och ett proffessionellt vitalt funktionerande samfund. Verksamheten visar på tanken om en konst i vilket var och en har en möjlighet att vara synlig i och att bli hörd på sitt eget sätt.

Den betyder mycket. Mycket, hur, skulle jag beskriva… Stort, det är allt i allting

Vad betyder konsten för dig? – Viljo Pertola

 

Aboa Vetus Ars Nova

Samarbete med museet kom till på ett initiativ av Konstcentret Into. Konstguidarna och den långa linjens Into-aktiva Eija Ruoho och Sinikka Mäki-Lertola bjöd utställningsamanuens Nina Tanskanen till konstcentret på visit och idén om ett utställningssamarbete kom behändigt till.

Parterna förenas av en vilja att göra någonting annorlunda. Det är en stor ära för museet att erbjuda ramar för utställnigen för vilket man i Into i åratal har arbetat för. Samarbetet med Into strävar till att göra specialkonsten till en del av konstfältet. Det bästa med samarbetet är emellertid dess kärna: utställningarna av dessa fem konstnärer är verkligen någonting att se och att uppleva!

Galleri Intos utställningar

28.4.–7.6.2023 Miira Kangas

16.6.–26.7.2023 Tiina Elina Nurminen

4.8.– 17.9.2023 Daniel Hahta

29.9.– 19.11.2023 Miia Ruohonen

8.12.– 14.1.2024 Viljo Pertola

 

Tilläggsinformation:

Niina Tanskanen
utställningsamanuens
040 585 4499
niina.tanskanen@avan.fi

Konstcentret Into
taidekeskusinto@gmail.com
www.taidekeskusinto.com