Skip to main content

Taidetestaajien vierailulla kaivaudutaan nykytaiteeseen

Mitä yhteistä on arkeologialla ja nykytaiteella? Tämä selviää kun 8. luokkalaiset Taidetestaajat vierailevat alkuvuodesta Aboa Vetus Ars Novassa. Museo on jo neljättä kertaa mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa.

Taidetestaajat tutustuvat museossa Mika Taanilan näyttelyyn Film Reader. Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja elokuvantekijä. Taanilan teosten raaka-aineena ovat menneisyydestä jäljelle jääneet tallenteet, elokuvat, populaarikulttuurin tuotteet, teknologia ja taide. Taanila luo taideteoksia kierrättämällä, koostamalla, leikkaamalla ja miksaamalla arkistomateriaalia tai eri lähteitä uuteen muotoon. Lopputuloksena on oivaltavaa käsitetaidetta, kokeellista elokuvaa, syväluotavaa media-arkeologiaa ja cinefiilin intohimoa elokuvaa kohtaan.

Taanilan teosten äärellä Taidetestaajat pääsevät kuvitteelliselle arkeologiselle kaivaukselle median historiaan. VHS-nauhat ja c-kasetit ovat jo nykynuorille vieraan kulttuurin esineitä. Miten teknologiat eri ajoilta elävät nykyajassa rinnakkain? Entä mitä jää tulevaisuuden arkeologien tutkittavaksi digitaalisesta arjestamme? Taidetestaajien museovierailuun sisältyvät myös jatkot, joilla katsellaan Taanilan ohjaamia musiikkivideoita ja otetaan analogisia polaroid-kuvia.

Aboa Vetus Ars Novassa vierailee tammi-maaliskuussa 2023 yli 1300 Taidetestaajaa Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja pääkaupunkiseudulta.

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Taidetestaajat tuo nuorten äänen kuuluviin ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Kahdeksasluokkalaisten antamat arviot tarjoavat kaikille kulttuurin kokijoille tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja tuoreisiin teoksiin.

Taidetestaajat-toiminnan rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

 

Lisätiedot:

Janna Jokela
Museolehtori
janna.jokela@avan.fi
040 078 6053